, , ,

Üleminekumaja

ÜLEMINEKUMAJA on Eesti arhitektuuriajaloos põnev epohh, mis jäi 1950ndate lõppu ja 60ndate algusse. Stalinism oli lõppenud, kuid hruštšovkade masstootmine polnud veel alanud. Nii ehitati erisuguste fassaadidega maju, mis hoone kehandilt või sisemuselt olid veel stalninistlikud, kuid väliselt funktsionalistlikud või juba kergelt modernistlikud. Niisamuti rajati hruštšovka planeeringuga tellismaju, kus korterid olid endiselt suuredmad, laed kõrged ning trepikojadki esinduslikud. Tihti tekitavad üleminekumajad parajat segadust, kuna paljudele pole arusaadav, mis ajal need majad siis päriselt ehitati.

Üks huvitav üleminekumaja on 1930ndate funktsionalismiga mängiv kauplustega elamu aadressil Liivalaia 7, mis valmis 1959. aastal arhitekt Heili Volberg-Raigi käe all. Hoone teevad eriliseks eenduvad aknad, mille eeskujuks on 1940. aastal valminud Roosikrantsi 8b (arhitektid Ott Puuraid ja Harald Arman). Oma olemuselt on pildil olev hoone aga siiski stalinistlik nii korterite planeeringute, maja astmelise tagakülje ja iseloomulike trepikodadega.

Majas on peale äride ja korterite ka avarad ateljeed. Sama projekti järgi, kuid klassikaliste erkeritega majad on ka näiteks Pärnu mnt 82-88 ja Kaubamaja 6.

Blog at WordPress.com.