Enne lenderi maja

Millised olid majad Tallinna asumites enne, kui sinna kerkisid neid tänini ilmestavad kahekorruselised puitelamud. Sellest saame aimu Kassisabas Adamsoni tänaval asuvate väikeste majakeste järgi.

Peamiselt oli tegu ühekorruseliste elamutega, mis olid enamasti jagatud pisikesteks korteriteks. Suuremaid hooneid leidus vaid peatänavate ääres. Reeglina on maja esikülg perimetraalselt tänava poole, aga leidub ka nn urbaltisch tüüpi elamuid, mis on tee poole otsaga.

Tallinnas said kokku ida ja lääs, mis tähendab, et siin leiame nii vene taustaga hoonetüüpe (Kadrioru lossiteenijate elamud Poska tänaval) kui ka enamikku asumitest katnud Põhjamaade ja saksa mõjutustega väikeelamuid, mida kõige enam ongi säilinud just Kassisabas. Enamasti on tegu väga lihtsate, taluarhitektuurist mõjutatud majadega, kuid leidub ka puitpitsiga dekoori, mis esindab enamasti lihtsamat šveitsi stiili.

Pildil olev Adamsoni 11 on rajatud hoonetüübi alusel, mida ehitati 19. sajandil. See on tüüplahendus B ehk kõrgendatud keskosaga ühekorruseline elamu. Maja projekteeris 1883. aastal arhitekt Nikolai Thamm ning selles oli algselt kaks korterit. 1900. aastal ehitati keskele uks ning vasakul olev senine sissepääs muudeti õlleputkaks. Hiljem taastati uuesti endine, ehk pildil olev olukord, ning majas asus siis juba kolm korterit. Nüüd on sel üks omanik.

Sama ajastu elamuid veel Adamsoni tänaval veel, aga näiteks ka Koidu ja Wismari tänaval. Neist mõnel on maja keskel säilinud ka kivist mantelkorsten-köök.

Blog at WordPress.com.