, , ,

Lasnamäe viiekorruseline

Viiekorruseliste tüüpelamute evolutsioon jõudis siinmail finišisse 1970ndate lõpul, mil domineerivaks said nn Lasnamäe viiekorruseline ja Tartu maja. Oli ka regionaalsemaid eripärasid (ida-Virumaa), kuid üldjoontes kujunesid 1980ndad just nende majade “taktikepi” all.

Ohtralt Tallinnas Lasnamäel, aga ka mujal Põhja- ja kesk-Eestis ehitati peamiselt 1980ndatel enamasti 4 sektsioonilisi 60 korteriga maju tüüpprojektiga 111-121. Hooneid iseloomustavad esiküljel lodžad ja taga paneelidest rõdudeplokid ning trepikodade uste kohal asuv lihtne betoonist varikatus (sarnastel nn Õismäe majadel seda ei ole). Igal korrusel on 3 ühe- kuni kolmetoalist korterit, kuid on ka sektsioone, kus kõik on kahetoalised.

Need majad said tõeliseks massehituse etaloniks, olles peamiseks valikuks Tallinnas Lasnamäel, aga ka väiksemates linnades ning suisa maa-asulates, kus seni enam kui kolmekorruselisi maju ei ehitatud.

Sama tüübi hulka kuulub ka nn ühiselamu, kus igal korrusel hargneb kahele poole koridor peamiselt ühe- ja kahetoaliste korteritega. 1980ndate lõpus rajati ka postmodernistlike elementidega maju, millel on ümarad rõdud ja ka vähem korruseid (Kohila, Laagri).

Pildil on põhjalikult renoveeritud elamu Tiigi 4 Sakus, mis valmis 1977. aastal.

Blog at WordPress.com.