, ,

Kolhoosi korterelamu

Esimeseks massiliseks tüüpprojektiks maapiirkondades kujunes 1950ndate lõpus projekteeritud ning 60ndatel kõikjale rajatud väike nelja korteritga majake tüüprojektiga EMP-61, mille arhitektid on Boris Mirov ja Manivald Noor. Kuna oli suur korterikriis, mis ei jätnud puutumata ka majandikeskuseid, said need hooned kiireks võimaluseks töötajatele ulualust pakkuda. Seetõttu ilmestavad need elamud tihti ka kõige pisemaid külasid.

Veidi hiljem, ikka 1960ndatel, hakati ehitama sama maja edasiarendust, punase laia trepikojaga versiooni (1E-10-8/64), mis oli juba mitme sektsiooniga, mis tihti ka üksteise suhtes astmeliselt liigendatud.

Juba kuuekümnendate lõpul hakati välja ehitama sovhoosi- ja kolhoosikeskuseid ning kastuusele tulid järgmised, aga ka suuremad hoonetüübid. Selleks ajaks oli aga neid väikemaju jõutud ehitada ka paljudesse linnadesse.

Pildil on aga hoopis üks huvitav eksemplar Laagrist, kus punaste trepikodadega majale on arenduse käigus peale ehitatud lisakorrused. Väärib märkimist, et niisugune praktika on seal levinud, sest sama tüübi hooneid Laagris on riburada just sarnaseelt rekonstrueeritud.

Blog at WordPress.com.