, , ,

Sõpruse pst 222, Tallinn

Olen juba pikemat aega tegelenud tüüpprojektide uurimise ja pildistamisega ning suve algul pidasin kolleegidele ka väikese loengu, kus tutvustasin umbes 40 erinevat tüüpprojekti, mida Tallinnas ja Harjummal leida võib. Kui välja jätta hruštšovkad, mida tüdimuseni langes kõikjale nagu päevi kestev sügisvihm, on paljude nõukogude-aegsete hoonete taga arhitekt ja lugu, mis jutustab soovist pakkuda midagi paremat ja põnevamat kui üheülbaline kombinaadiarhitektuur. Toonase halva ehituskvaliteedi taga tasub näha uuenduslikke mõtteid, mille eeskujudeks olid põhjamaade ja lääne arhitektuurivoolud.

Võtame näiteks 1991. aastal valminud tornmaja Mustamäel Sõpruse pst 222, kus esimesel korrusel on äriruumid ja kõrgemal ruumikad kolme- ja neljatoalised korterid. Projekti arhitekt on Lembit Aljaste, kes võttis kavandamisel otseseks eeskujuks USAs Philadelphias 1963. aastal valminud arhitekt Robert Venturi Guild House.

Sõrpuse pst maja tsipa vanemad liigikaaslased asuvad Lasnamäel Laagna keskuse ümber. Nii Venturi maja kui ka antud projekt esindavad postmodernismi – neist esimest peetakse stiili sissejuhatuseks ning teine iseloomustab postmodernistlikku voolu, mis Eestis 1980ndatel tugevalt kanda kinnitas.

Blog at WordPress.com.