, , ,

Tallinna esimene basaar, mis jäi ehitamata

Väike-Karja ja Sauna tänavate nurgal asuv elamu on Karl Burmani ja Artur Perna büroo ühistöö, mis valmis 1914. aastal. Kuigi linnaehituslikult on veider, et esindusliku tänavanurga alumise osa võtab enda alla kangialune, on selle asja taga ka oma lugu.

Nimelt pidi siit algama Tallinna esimene basaar, ehk kaetud ostutänav. Selle teine ots pidi tulema välja Vana-Turu kaela juures, Viru tänav 4 maja kangialusest. Alanud I Maailmasõda tõmbas sellele mõttele kahjuks kriipsu peale.

Lapsepõlves, kui vanalinnas olid kõik uksed ja kangialused veel avatud, oli selle basaari kavandatud käigutee üks mu lemmikumatest kohtadest. Läbi kvartali viib ühest hoovist teise hulk läbikäike ja treppe. Juba tollal paelus mind see urbaanne džungel oma kaootiliste tagahoovide, kõrgete seinte, salapäraste uste, kolisevate prügikastide, kräunuvate kasside, tilkuvate räästate, lõhnade, helide ja segaste tundmustega. Noh, nagu linnaelu 1990ndatel oligi.

Võib olla kunagi teeb keegi sajanditaguse basaarimõtte teoks ja avab uuesti selle põneva keskkonna. Muide, 1990ndatel oli see mõte päris aktuaalne.

Blog at WordPress.com.