, ,

Paberi trammipeatus ja korsten

Miks on Tallinna kesklinnas Paberi trammipeatus? Vastuse sellele annab väike korstnajupp Stockmanni kaubamaja läänepoolse sissepääsu juures.

Nimelt paiknes siin 1885. aastal asutatud paberivabrik, mille omanikuks oli Eduard Johanson. Käitise nimeks sai 1895. aastal. AS Tallinna Paberivabrik E. J. Johanson. Vabrik asus aadressil Maakri 27 ning see piirnes tänaseks kadunud Klaasingi (hiljem Paberi) tänavaga, mille kohal on nüüd Liivalaia tänav.

Kunagisest vabrikust on peale korstna alles veel Maakri tänava ääres asuv tellishoone ning värav. Neist viimane on tegelikult uuesti üles ehitatud koopia.

Tootmine lõppes siin 1990ndatel. Arhitekt Peep Jänese projekti järgi ehitatud kaubamaja võttis korstna enda “kaissu” ning kaua aega oli see tänava poolt varjatud seal asunud neljakorruselise ärihoonega, mis on nüüdseks lammutatud. Möödunud kümnendil tehti plaane Stockmanni laiendamiseks, mille tulemusena oleks korsten saanud osaks aatrumist.

Tänaseks on raskustesse sattunud Stockmann kinnistu müünud ning uus omanik plaanib kogu hoonestuse asendamist kõrghoonetega, kusjuures korsten jääks alles.

Blog at WordPress.com.