, ,

Maja, mille sees on teine maja

Ehk on põnev teada, et Tallinna kesklinnas, Juhkentali 22 asuva viiekorruselise maja sees on tegelikult siiani alles arhitekt Anton Soansi projekteeritud ning 1934. aastal valminud äripindadega korterelamu.

Esimesel korrusel asus Karl Saare klaverivabrik, mis tootis ühes kuus keskmiselt 5 klaverit ja pianiinot. Nende toodang oli hinnatud üle kogu Eesti. Maja esiküljel oli aga Sõjaväe Majandusühisusus koos kauplusega. Tegu oli sõjaväelaste tarbimisühistuga, mis hankis oma liikmetele laupu võimalikult soodsa hinnaga. Teisel ja kolmandal korrustel asusid üürikortereid. Nõukogude ajal paiknes 1. korrusel muu hulgas raadiosidejaam.

2006. aastal rajati majale kaks puidust lisakorrust ning pealeehitust pandi toetama ka pildil näha olevad peened sambad.

Muide, algselt oli kinnistu aadress Juhkentali 10a, kuid maja valmides oli selleks juba Juhkentali 32. 1936. aasta tänavate ümbernimetamise järel sai maja aadressiks Liivalaia 64. Tollal pööras Liivalaia tänav praeguse Olümpia hotelli juures Pärnu maanteelt tulles paremale ning otse edasi, Tartu maantee suunas läks hoopis Suur-Juhkentali tänav. Juhkentali tänav sai oma praeguse nime tagasi 1990. aastal ning Liivalaia tänav kulgeb oma tänasel trassil 1970ndatel lõppenud rekonstrueerimistööde tulemusena.

Blog at WordPress.com.